Lev værdierne eller smid dem i papirkurven

De fleste chefer ville aldrig overlade strategiske, finansielle eller andre vigtige beslutninger til en konsensus drevet proces, men vælger ofte at gøre når det drejer sig om værdier.
I nogen tilfælde ledes en værdiproces af en HR ansvarlig, der interviewer kollegaer og sender en survey ud i til virksomhedens ansatte og virksomhedens værdier bliver valgt mere eller mindre konsensussøgende og demokratisk. Og de værdier bliver så drøftet og justeret i en ledergruppe inden de bliver lanceret for hele virksomheden. Kerneværdier har intet at gøre med konsensus. Det handler i højere grad om at pålægge medarbejderne nogen indgroede principper i virksomheden. I stedet bør CEO'en samle et mindre hold omkring ham, der for eksempel består af stiftere, nøglemedarbejdere og folk der intuitivt repræsenterer den ånd, man gerne vil sætte ord på. Det hold skal finde ind til de få kerneværdier, som er de dybt indgroede principper, og som guider alle virksomhedens handlinger og beslutninger.

Læs mere her

Ledere, der søger robuste medarbejdere, bør tænke sig om to gange

"Kandidaten skal være robust", stod der i et jobopslag, som jeg faldt over forleden. Det var ikke et job på en olieplatform i Nordsøen, hvor arbejdstiderne er lange og skæve. Det var ikke et job i et krisecenter, hvor man kunne forvente en særlig voldsom påvirkning. Det var et ganske typisk job, som marketing manager i en mellemstor FMCG virksomhed.

Læs mere her

Freelance-tilværelsens ulidelige lethed

"For det første introducerede turen mig til Al Jarreau, som vi lyttede til på kassettebånd hele vejen derned. Det skulle vise sig at blive en livslang værdsættelse af den afdøde amerikanske sanger. Og for det andet besluttede jeg mig for, at jeg ville arbejde med reklame."

Læs mere her

Tag sommerfuglene med på dit nye job

Jeg fik engang det råd, at man skal jagte sommerfuglene i maven. Sommerfugle repræsenter udvikling. Sommerfugle fortæller dig også, at der er noget på spil, som betyder noget.

Du har netop fået dit første eller næste lederjob. Med stoltheden over jobbet kan tvivlen stikke hovedet frem – Er jeg egentlig klar? Hvor hurtigt gennemskuer de mig? Den eurofiske begejstring suppleres med sommerfugle i maven. Så er det ligegyldigt, om du skal begynde dit nye job som administrerende direktør, afdelingschef eller som chef for et mindre team. I de fleste tilfælde afstedkommer alle tre situationer sommerfugle i maven, og de føles sjovt nok ens på trods af de forskellige titler.

Læs mere her

"The No Asshole Rule"

Jeg sad i et møde, tidligere på året, med en person, som gennem sit kropssprog, sin tone, sarkasme og mangel på konstruktivitet, fik lov til at påvirkede stemningen kolossalt og lagde alle innovative bolde døde. Han nedgjorde folks initiativer og gjorde dem usikre.

Han fik egenhændigt lov til at påvirke hans kollegaers arbejdsmiljø, selvtillid, skabertrang og ikke mindst deres gejst.

Han var godt og grundig ukammeratlig, som de siger i min døtres tidligere børnehave.

Der er dygtige og velansete forretningsfolk og akademikere, rundt omkring i verden, der vælger at bruge et meget stærkere ord end ukammeratlig. De har valgt at bruge ordet Asshole...

Læs hele historien på borsen.dk. Klik her.

Kultur og strategi bør spise morgenmad sammen

Strategi er ofte rationelle betragtninger, mål og handlinger, som skal få en virksomhed fra A til B. Og kultur er den emotionelle lim, der binder folk sammen. Men kultur er også mere end det. Merriam-Webster definerer kultur som et sæt delte holdninger, værdier, mål og praktiser, som karakteriserer en institution eller organisation. MIT professor Edgar Schein skrev, at kultur bestemmer og begrænser strategi. Jeg oplever også at kultur, i langt højere grad, skaber medarbejderloyalitet i forhold til strategi. 

Og på trods af Peter Druckers udsagn, bliver kultur ofte behandlet som en HR opgave. Det er som om, at den karismatiske ledelse er blevet afløst af teknokratiske triatleter, der fokuserer mere på rationelle KPI'er end på at tilføre emotionel benzin på vækstmotoren...

Læs hele historien på borsen.dk. Klik her.

Tre gode råd til at kommunikere din strategi mere effektivt

I 1987 hørte jeg en stor politiske tale, som jeg kan huske den dag i dag. Den blev holdt ved Brandenburger Tor, som var blevet et symbol på den kolde krig. Ikke mindst fordi Berlinmuren passerede tæt forbi.

Det var selvfølgelig Ronald Reagan, som stod ved den sidst bevarede byport i Berlin og konstaterede, at kommunismen var en fiasko og hvis sovjetborgerne og østeuropæerne ønskede frihed og økonomisk fremgang, så skulle Gorbatjov komme til Berlin, åbne byporten og rive muren ned. Resten er historie, som de siger. 

Den tale og begivenhed ville sandsynligvis, have fået et helt andet udfald i andre hænder. Reagans italesættelse af problemet og visionen for fred og økonomisk fremskridt er smuk og enkel.

Læs hele artiklen på borsen.dk. Klik her

4 skarpe ledelsesråd fra Colin Powell

I Danmark er vi generelt gode til at skabe et godt arbejdsmiljø på arbejdspladserne. Vi har dygtige ledere og medarbejdere. Vi gør noget for vores medarbejderes trivsel og har flexicurity, som fokuserer på beskæftigelses- og indkomstsikkerhed kombineret med fleksibilitet i forbindelse med ansættelser og afskedigelse. Alt i alt er Danmark et rigtig godt sted at arbejde. 

Det pæne Danmark

Men jeg oplever også, at vi i vores kultur er meget pæne over for hinanden – og i en vis grad for pæne. Vi er bange for at skille os ud i en verden, der hylder diversitet...

Læs hele artiklen på borsen.dk. Klik her

 

 

Danmark har brug for en vision

D. 20. juli 1969 landede Apollo 11 på månen, og Neil Armstrong udtalte de udødelige ord: "That's one small step for man, one giant leap for mankind”.

Otte år tidligere blev visionen om at sende den første mand til månen og få ham sikkert tilbage igen lanceret af Præsident John F. Kennedy ved hans berømte “We choose to go the moon” tale ved Rice Stadium i Houston, Texas d. 12. september 1962.

Udover at præsentere en klar vision præsenterede Kennedy også en begyndende strategi...

Klik her for at læse videre...